Telefon : 0762 177 437 | Email: office@clarityvision.ro
Consultatii oftalmologice adulti:

Beneficiind de aparatura de inalta performanta in domeniul determinarii si corectarii problemelor de vedere putem sa va oferim o gama variata de servicii oftalmologice si produse destinate ameliorarii si ingrijirii vederii.

Depistarea viciilor de refractie

Pacientul este investigat cu AutorefractoKeratomentru care ne indica cu o precizie de 80-90% puterea de refractie a corneei(dioptria de distanta/permanenta a pacientului), iar apoi ajutati de trusa de lentile si proiectorul de teste/ optotip, medicul specialist sau optometristrul stabileste presbitia (ochelarul de aproape).

Tot cu acesta aparat putem prin keratometrie sa prescriem lentile de contact, in special pentru pacientii cu miopii.

Asa cum le spune si numele, de vicii de refractie, aceste afectiuni au in comun refractia anormala a luminii la trecerea acesteia prin mediile transparente ale ochiului.In ochiul normal (emetrop), razele luminoase care il strabat se proiecteaza exact pe retina.

Evaluarea refracţiei

Refracţia se referă la modul în care razele de lumină sunt refractate atunci când trec prin cornee şi cristalin. Evaluarea refracţiei îl ajută pe oftalmolog să vă prescrie o lentilă corectoare care să vă confere vederea cea mai clară. Oftalmologul poate folosi un refractometru computerizat pentru a vă evalua ochii şi pentru a estima soluţia pentru corectarea unei erori de refracţie;

Printre aceste vicii de refrctie se numara:

Miopia

Miopia presupune formarea imaginii in fata retinei deoarece, fie ochiul este mai alungit (miopie axiala), fie cornea are o convergenta prea mare(miopie refractiva); Se corecteaza cu lentile divergente ("de minus"), care au rolul de a deplasa imaginea pe retina (fie ochelari,fie lentile de contact) Miopiile pot fi mici (simple) atunci cand nu depasesc 3 dioptrii, medii intre3-6 dioptrii,mari intre 6-9 dioptrii si forte peste 10 dioptrii. Evolutia miopiilor este lent progresiva.Unele forme isi opresc evolutia la o anumita valoare, altele progreseaza pana la dioptrii foarte mari. In general miopiile de peste 10 dioptrii se insotesc de leziuni importante ale retinei -coroidoza miopica.In aceste cazuri acuitatea vizuala este net afectata si din nefericire, nu este corectabila nici prin ochelari sau lentile de contact, nici prin operatie.

Hipermetropia

Hipermetropia este o anomalie refractiva in care imaginea se formeaza in spatele retinei,fie datorita ochiului prea scurt(axiala),fie datorita corneei care nu este suficient de convergenta(refractiva). Hipermetropiile pot fi mici (pana la 4 dioptrii) ,medii (4-6 dioptrii), sau mari,peste aceste valori. Corectarea se face cu lentile convergente(“de plus”),care aduc imaginea pe retina(ochelari sau lentile de contact). Daca nu este corectata din timp (de la varsta de 2-3 ani), hipermetropia mare sau medie si uneori chiar si mica, poate duce la o scadere importanta a vederii numita ambliopie, irecuperabila la varste mai mari sau la adult nici prin ochelari,nici prin operatie.

Ambliopia sau „ochiul leneş” este consecinţa insuficientei dezvoltări a vederii în cursul primilor ani de viaţă (de la naştere până la 6-9 ani) la un ochi (ambliopie unilaterală) sau, mai rar, la ambii ochi (ambliopie bilaterală). Procesul de ambliopizare are loc la nivel cortical printr-un mecanism de supresie sau privaţiune.

Cauze: Ambliopia are multiple cauze. In principiu, orice afectiune care impiedica unul sau ambii ochi sa formeze o imagine clara si focalizata poate produce ambliopie. Cele mai frecvente cauze care ii determina aparitia sunt:

 •  strabismul (afectiunea in care ochii nu mai au capacitatea sa focalizeze aceeasi imagine in acelasi timp);
 •  anisometropia (diferenta mare de dioptrii);
 •  miopia (tulburarea vederii de departe);
 •  hipermetropia (vederea intetosata);
 •  diferitele afectiuni ale cristalinului - precum cataracta - sau ale corneei Presbiopia
 • Presbiopia apare in jurul varstei de 40 de ani si consta in afectarea vederii de aproape. Se datoreaza scaderii acomodatiei oculare. Se recomanda ochelari cu lentile convergente("de plus"), purtati numai la aproape (scris,citit, cusut,etc). Hipermetropii pot deveni mai repede presbiti, pe cand miopii,in functie de valoarea miopiei, mai tarziu sau niciodata, in sensul ca pot vedea de aproape fara ochelari pana la varste inaintate.

  Astigmatismul Astigmatismul inseamna o aberatie de sfericitate a corneei, astfel incat cornea nu are o dioptrie uniforma pe toata suprafata sa, fiind diferita de la un meridian la altul. In aceasta situatie, razele de lumina care o traverseaza, nu se vor proiecta pe retina intr-un singur focar ci in focare diferite si imaginea astfel formata va fi neclara si deformata. Exista si forme de astigmatism datorate cristalinului (mai rare), sau induse chirurgical, in special la operatiile de cataracta. Astigmatismele pot fi pur corneene, simple, miopice sau hipermetropice, atunci cand deformarea corneeana vizeaza un singur meridian, pot fi compuse sau mixte, miopice si hipermetropice. Ca si in cazul hipermetropiilor, astigmatismele nedepistate si corectate la timp, pot duce la ambliopie de diferita grade(scadere de vedere irecuperabila). Corectarea astigmatismelor se face cu lentile cilindrice, de plus sau de minus, sau combinatii sfero-cilindrice, in functie de tipul acestora.

Examen fund de ochi

Medicul specialist efectueaza aceasta investigatie cu Oftalmoscopul in vederea depistarii retinopatiilor diabetice, suspiciunea de glaucom.

Examenul fundului de ochi permite vizualizarea papilei optice, a retinei si a vaselor de sange din aceasta zona. El este indicat pentru a stabili diagnosticul afectiunilor retinei si pe cele ale coroidei (membrana lipita de retina). Exista multe motive pentru care trebuie sa se faca aceasta analiza. De exemplu, aspectul scobit al capatului nervului optic este un semn al glaucomului.

Examenul fund de ochi se face cu oftalmoscopul sau cu ajutorul lentilelor speciale (GOLDMANN etc.). Nu doar afectiunile retinei pot fi diagnosticate astfel. Iata si alte boli depistate prin examenul fundului de ochi:

1. Ateroscleroza Examinand fundul de ochi, oftalmologul poate depista stadiul aterosclerozei, poate sa vada depozitele de colesterol (mici puncte stralucitoare) si modificarile aparute la vasele de sange.

2. Hipertensiunea Oftalmologul poate afla daca este vorba de o hipertensiune veche, daca este o tensiune oscilanta. Vasele funduluiui de ochi la hipertensivi se modifica, arterele sunt mai stramte, venele mai dilatate. La hipertensivi, acolo unde se incruciseaza artera cu vena, artera comprima vena si uneori apar mici puncte de hemoragie la aceste incrucisari arterio-venoase.

3. Diabetul La 10 ani de la debutul diabetului, debut care adesea nu este observat, poate aparea retinopatia diabetica. Bolnavul de diabet trebuie urmarit periodic de oftalmolog pentru a preintimpina orbirea bolnavului de diabet.

4. Boli de sange Modificarile la nivelul retinei apar si in urma unor boli ale sangelui, precum anemiile, poliglobuliile, leucemiile.

5. Cataracta Este o afectiune degenerativa a cristalinului care apare la persoanele varstnice si duce la scaderea acuitatii vizuale pana la pierderea vederii. Cataracta se dezvolta diferit de la un pacient la altul, viteza putând sa difere si de la un ochi la altul pentru acelasi pacient. Cele mai multe cataracte la persoanele în vârsta se dezvolta progresiv într-o perioada de câtiva ani. Alte cataracte, în special la oamenii mai tineri si persoanele cu diabet, pot sa progreseze rapid pe o perioada scurta de timp. Este imposibila predictia asupra vitezei de dezvoltare a cataractei la o persoana anume.

6. Degenerescenta maculara Aceasta afectiune se intalneste relativ frecvent la pacientii in varsta si consta in deteriorarea regiunii centrale a retinei (macula) determinand scaderea acuitatii vizuale. Semnele clinice care preced scaderea vederii sunt deformarea obiectelor din campul vizual, usor de evidentiat in cazul liniilor fine drepte.

7. Retinopatia diabetica In timp, diabetul afecteaza sistemul circulator al retinei. Faza incipienta a bolii este cunoscuta ca retinopatie diabetica neproliferativa. In aceasta faza a bolii, arterele care iriga retina devin fragile si se sparg formand mici hemoragii. Al 2-lea stadiu este retinopatia proliferativa.

Examinarea cu biomicroscopul

Biomicroscopul permite oftalmo­logului să vadă mărite structurile din partea anterioară a ochiului. Microscopul se numeşte şi lampă de secţiune deoarece foloseşte un fascicul de lumină cu intensitate mare pentru a oferi o imagine de secţiune (oblică) a corneei, a came­rei anterioare şi a cristalinului. Lumina permite doctorului să lo­calizeze cu precizie orice anomalii.

Când examinează problemele corneei, medicul poate folosi un colorant, de ex. fluoresceină. Aceasta se întinde pe ochi şi se vede colorată intens în galben atunci când este iluminată de un fascicul de lumină albastră. Aceasta face ca micile tăieturi, zgârieturi, rupturi, corpurile străine sau infecţiile să iasă în evidenţă pe cornee. Tot la bionmicroscop medicaul poate vedea conjuctivita.

Conjunctivita este o inflamatie a mucoasei pleoapelor (tesutul subtire situat pe fata posterioara a pleoapelor cu rol in apararea si mentinerea umeda a globului ocular).

Cauzele cel mai des incriminate in aparitia conjunctivitei sunt urmatoarele:

 •  infectia cu virusuri
 •  infectia cu bacterii (precum gonoreea sau chlamydia)
 •  factori iritanti precum sampoanele, praful, fumul de tigara, gazele si ceilalti poluanti de mediu, clorul folosit in tratarea apei (piscine)
 •  alergenii, in special praful, fardurile, polenul, lentilele de contact.
 • Conjunctivita de cauza infectioasa (etiologie virala sau bacteriana), se poate transmite de la o persoana la alta insa nu determina complicatii serioase daca este diagnosticata si tratata precoce. Conjunctivita virala si bacteriana sunt foarte contagioase. Iata cateva sfaturi pentru a evita raspandirea conjunctivitei :

  •  Spalati-va frecvent mainile si evitati atingerea sau frecarea ochilor
  •  Fata de perna, prosopul de fata, trebuie sa fie individuale; schimbati-le zilnic
  •  Nu imprumutati picaturi de ochi sau cosmetice ca : rimel, creion de ochi, fard de ochi. Inlocuiti-le dupa ce v-ati vindecat, pentru a evita reinfectarea
  •  Intrerupeti portul lentilelor de contact in perioada conjunctivitei Pentru evitarea aparitiei conjunctivitei alergice, se recomanda evitarea alergenilor (aspirarea si stergerea prafului din casa,aerisirea camerelor, etc.)

Masurarea tensiunii intraoculare

Aceasta investigatie se efectueaza cu tonometru Icare.

Presiunea intraoculara - forma rotunda a ochiului este mentinuta de o presiune usoara a lichidelor secretate in interiorul ochiului - este ceea ce numim presiune intraoculara. Daca eliminarea acestor lichide este limitata, presiunea va creste putand dauna nervului optic care transmite imaginile de la ochi la creier.

La noi in cabinet masurarea tensiunii intraoculare se face cu ajutorul tonopenului Icare, aparat de ultima generatie, ce nu necesita anestezierea pacientului si nici nu e dureros. Pacientul sta in pozitie verticlala, priveste drept inainte , iar aparatul aplica o presiune pe suprafata ochiului.

Presiunea ochiului este masurata in functie de cata forta este necesara pentru aplatizarea corneei. Aceasta metoda este foarte exacta.

De ce se face testul? Testul se efectueaza:

 •  ca parte a unui control oftalmologic de rutina pentru a verifica presiunea introculara (o presiune intraoculara mare sporeste riscul de a dezvolta glaucom);
 •  pentru a monitoriza eficienta tratamentului impotriva glaucomului.

Presiunea intraoculara este diferita pentru fiecare persoana si este de obicei mai mare imediat dupa trezire. Presiunea intraoculara se schimba la oamenii care sufera de glaucom. De obicei, femeile au o presiune intraoculara mai mare decat barbatii si creste odata cu varsta.

Presiune normala: 10-21 milimetri pe scara de mercur. Presiune anormala: mai mare de 21 mm Hg.

O presiune intraoculara mare poate indica prezenta unui glaucom sau sanse mari de a dezvolta aceasta afectiune. Persoanele care au o presiune intraoculara mai mare de 21 mm Hg dar nervul optic este sanatos prezinta o afectiune numita hipertensiune oculara. Totusi acesti oameni au sanse mari de a suferi de glaucom pe masura ce inainteaza in varsta.

Programeaza online