Telefon : 0762 177 437 | Email: office@clarityvision.ro
Consultatii oftalmologice copii:

Intr-un ambient confortabil, medicii nostri specialisti abordeaza, diagnosticheaza si trateaza urmatoarele afectiuni ale copilului dumneavoastra:

Depistarea viciilor de refractie

Pacientul este investigat cu AutorefractoKeratomentru care ne indica cu o precizie de 80-90% puterea de refractie a corneei(dioptria de distanta/permanenta a pacientului), iar apoi ajutati de trusa de lentile si proiectorul de teste/ optotip, medicul specialist sau optometristrul stabileste presbitia (ochelarul de aproape).

Tot cu acesta aparat putem prin keratometrie sa prescriem lentile de contact, in special pentru pacientii cu miopii.

Asa cum le spune si numele, de vicii de refractie, aceste afectiuni au in comun refractia anormala a luminii la trecerea acesteia prin mediile transparente ale ochiului.In ochiul normal (emetrop), razele luminoase care il strabat se proiecteaza exact pe retina.

Evaluarea refracţiei

Refracţia se referă la modul în care razele de lumină sunt refractate atunci când trec prin cornee şi cristalin. Evaluarea refracţiei îl ajută pe oftalmolog să vă prescrie o lentilă corectoare care să vă confere vederea cea mai clară. Oftalmologul poate folosi un refractometru computerizat pentru a vă evalua ochii şi pentru a estima soluţia pentru corectarea unei erori de refracţie;

Printre aceste vicii de refrctie se numara:

Miopia

Miopia presupune formarea imaginii in fata retinei deoarece, fie ochiul este mai alungit (miopie axiala), fie cornea are o convergenta prea mare(miopie refractiva); Se corecteaza cu lentile divergente ("de minus"), care au rolul de a deplasa imaginea pe retina (fie ochelari,fie lentile de contact) Miopiile pot fi mici (simple) atunci cand nu depasesc 3 dioptrii, medii intre3-6 dioptrii,mari intre 6-9 dioptrii si forte peste 10 dioptrii. Evolutia miopiilor este lent progresiva.Unele forme isi opresc evolutia la o anumita valoare, altele progreseaza pana la dioptrii foarte mari. In general miopiile de peste 10 dioptrii se insotesc de leziuni importante ale retinei -coroidoza miopica.In aceste cazuri acuitatea vizuala este net afectata si din nefericire, nu este corectabila nici prin ochelari sau lentile de contact, nici prin operatie.

Hipermetropia

Hipermetropia este o anomalie refractiva in care imaginea se formeaza in spatele retinei,fie datorita ochiului prea scurt(axiala),fie datorita corneei care nu este suficient de convergenta(refractiva). Hipermetropiile pot fi mici (pana la 4 dioptrii) ,medii (4-6 dioptrii), sau mari,peste aceste valori. Corectarea se face cu lentile convergente(“de plus”),care aduc imaginea pe retina(ochelari sau lentile de contact). Daca nu este corectata din timp (de la varsta de 2-3 ani), hipermetropia mare sau medie si uneori chiar si mica, poate duce la o scadere importanta a vederii numita ambliopie, irecuperabila la varste mai mari sau la adult nici prin ochelari,nici prin operatie.

Ambliopia sau „ochiul leneş” este consecinţa insuficientei dezvoltări a vederii în cursul primilor ani de viaţă (de la naştere până la 6-9 ani) la un ochi (ambliopie unilaterală) sau, mai rar, la ambii ochi (ambliopie bilaterală). Procesul de ambliopizare are loc la nivel cortical printr-un mecanism de supresie sau privaţiune.

Cauze: Ambliopia are multiple cauze. In principiu, orice afectiune care impiedica unul sau ambii ochi sa formeze o imagine clara si focalizata poate produce ambliopie. Cele mai frecvente cauze care ii determina aparitia sunt:

  • strabismul (afectiunea in care ochii nu mai au capacitatea sa focalizeze aceeasi imagine in acelasi timp);
  • anisometropia (diferenta mare de dioptrii);
  • miopia (tulburarea vederii de departe);
  • hipermetropia (vederea intetosata);
  • diferitele afectiuni ale cristalinului - precum cataracta - sau ale corneei Presbiopia

Presbiopia apare in jurul varstei de 40 de ani si consta in afectarea vederii de aproape. Se datoreaza scaderii acomodatiei oculare. Se recomanda ochelari cu lentile convergente("de plus"), purtati numai la aproape (scris,citit, cusut,etc). Hipermetropii pot deveni mai repede presbiti, pe cand miopii,in functie de valoarea miopiei, mai tarziu sau niciodata, in sensul ca pot vedea de aproape fara ochelari pana la varste inaintate.

Astigmatismul Astigmatismul inseamna o aberatie de sfericitate a corneei, astfel incat cornea nu are o dioptrie uniforma pe toata suprafata sa, fiind diferita de la un meridian la altul. In aceasta situatie, razele de lumina care o traverseaza, nu se vor proiecta pe retina intr-un singur focar ci in focare diferite si imaginea astfel formata va fi neclara si deformata. Exista si forme de astigmatism datorate cristalinului (mai rare), sau induse chirurgical, in special la operatiile de cataracta. Astigmatismele pot fi pur corneene, simple, miopice sau hipermetropice, atunci cand deformarea corneeana vizeaza un singur meridian, pot fi compuse sau mixte, miopice si hipermetropice. Ca si in cazul hipermetropiilor, astigmatismele nedepistate si corectate la timp, pot duce la ambliopie de diferita grade(scadere de vedere irecuperabila). Corectarea astigmatismelor se face cu lentile cilindrice, de plus sau de minus, sau combinatii sfero-cilindrice, in functie de tipul acestora.

Programeaza online